Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Zelfstandig ondernemer loopt meeste risico op armoede

05 maart 2019

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek loopt de zelfstandig ondernemer het grootste risico op armoede. Voltijd werknemers hebben de minste kans om onder de lage-inkomensgrens te leven. Dat blijkt uit nieuw onderzoek naar werkenden met een armoederisico. De meest recente cijfers komen uit 2017.

De lage-inkomensgrens is volgens het CBS voor een alleenstaande € 1040 netto en voor een stel met kinderen € 1960 netto. Zelfstandigen met personeel die maximaal 24 uur per week werken lopen de meeste kans op armoede: 3 op de 10 van hen loopt het risico. Daarna volgen zzp'ers en werknemers die maximaal 24 uur per week werken, met 21,6% en 6,2%.

Bij voltijd werkenden is de kans op armoede aanzienlijk kleiner. Liep in 2017 0,5% van de werknemers kans op armoede, bij zmp'ers lag dit op 1% en zzp'ers 1,1%. Tussen 2013 en 2016 was er een daling te zien in het aantal zzp'ers met een laag inkomen: dit nam in 2017 weer toe.

Blog

Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Met onderstaande tips kom je als startende ondernemer minder snel financieel in de knoop


Lees meer

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer