Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

WEW wil zzp hypotheek voor andere ondernemingsvormen uitbreiden

07 februari 2018

Het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), die ervoor zorgt dat zelfstandigen al na één jaar ondernemerschap een hypotheek kunnen afsluiten, wil ook de regels versoepelen voor andere ondernemingsvormen. “Wij vinden dat iedereen evenveel mogelijkheden moet hebben voor een verantwoorde financiering van de eigen woning, ongeacht de aard van het dienstverband en contractvorm”, aldus algemeen directeur Arjen Gielen.

Het WEW is de organisatie achter de Nationale Hypotheek Garantie. Als je een huis met NHG koopt, koop je er als het ware een vangnet bij. Mocht je je hypotheek onverhoopt niet meer kunnen betalen door bijvoorbeeld een scheiding, arbeidsongeschiktheid of werkeloosheid, dan kijkt de hypotheekverstrekker naar andere mogelijkheden zodat je toch de hypotheek kunt dragen. Hierdoor kan een gedwongen verkoop bijvoorbeeld voorkomen worden.

Twaalf maanden in plaats van drie jaar

Voorheen moest je als ondernemer minimaal drie jaar actief zijn als ondernemer om een hypotheek met NHG af te kunnen sluiten. Daardoor was het voor veel mensen zonder vast dienstverband bijna niet mogelijk om een hypotheek af te sluiten. Het WEW heeft sinds 1 december 2016 de regels versoepeld, waardoor het ook mogelijk is om een hypotheek met NHG af te sluiten als je nog maar twaalf maanden ondernemer bent.

Ruim 1.000 zelfstandigen met NHG-hypotheek

Je maximale hypotheek wordt onder andere beoordeeld op basis van jaarcijfers, inkomstenbelastingaangiftes, jaaropgaves en andere financiële stukken. Vanaf 1 januari 2018 is de koopsomgrens voor een hypotheek met NHG gesteld op maximaal € 265.000. Momenteel zijn er 15 geldverstrekkers die de inkomensverklaring accepteren. Meer dan 1.000 zelfstandigen hebben een hypotheek kunnen aanvragen volgens de nieuwe regels.  

Bron: NHG.nl.

agenda

Data ophalen ...

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer