Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Nieuwsoverzicht: hoger uurtarief en minder faillissementen

11 augustus 2017

Het zijn gunstige tijden voor ondernemers in de bouw: door het personeelstekort in de sector is er meer dan genoeg werk - en schiet het uurtarief omhoog. Ook zijn er minder bedrijven op de fles gegaan. Lees meer in dit nieuwsoverzicht.

Uurtarief in de bouw enorm gestegen

Het uurtarief van ondernemers in de bouwsector is flink toegenomen sinds de financiële crisis. toen was het gemiddelde uurloon € 25,-. Nu is dat € 45,-. Dat meldt NOS vandaag.

In het artikel vertelt oud SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen dat tijdens de crisis zelfs tarieven van € 15 per uur werden gehanteerd. “Een uurtarief van € 45,- is echt op zijn plaats”, vertelt ze aan de NOS. Door het personeelstekort in de bouw zijn het gunstige tijden voor de zzp’er in de sector: er is meer dan genoeg werk.

Gesthuizen is voorzitter van de Aannemersfederatie Bouw & Infra Nederland (AFNL). In het westen en zuiden van ons land gelden over het algemeen hogere tarieven dan in de rest van het land. Volgens de organisatie komt dat omdat er in het westen meer werk is – en dus een hogere prestatiedruk.

Bron: NOS.

Minder bedrijven failliet in juli

Het CBS meldt dat het aantal faillissementen is gedaald. Er zijn in juli 34 minder bedrijven failliet verklaard dan in juni. Voor het aantal faillissementen geldt dat het grootste gedeelte daarvan in de handel is. Overigens worden eenmanszaken niet meegenomen.

Lees hier het hele bericht.

‘Zzp'er heeft meer bescherming dan je denkt’

ZiPconomy.nl publiceerde deze week een artikel over de rechten van zelfstandig ondernemers. In het artikel wordt vermeldt dat de zelfstandige ten onrechte wordt afgeschilderd als ‘vogelvrij en zonder rechten’. ZiPconomy verwijst naar een opiniestuk van Jaap van Slooten, hoogleraar arbeidsrecht.

In de column in het FD wees van Slooten erop dat óók werkenden zónder arbeidsovereenkomst bescherming hebben. Denk aan de Arbowet, Arbeidstijden wet, Wet Minimumloon, minimumvakantiebijslag, Wet Huis voor klokkenluiders en algemeen vermogensrecht. Volgens de hoogleraar zijn deze ook van toepassing voor werkenden zonder arbeidsovereenkomst. ‘Er moet wel enige mate van gezag zijn, maar dat is ook bij zzp’ers vaak het geval’, aldus van Slooten.

Lees hier het hele bericht.

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer