Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Nieuwsoverzicht: grootste aantal bedrijven sinds 2009

02 februari 2018

Het CBS meldt dat er sinds 2009 nog niet zoveel bedrijven waren. Er werden ruim 170.000 nieuwe bedrijven gestart in 2017. Ook het aantal bedrijfsopheffingen was niet zo laag sinds 2008: er stopten iets meer dan 95.000 bedrijven. Dat en meer lees je in dit nieuwsoverzicht.

CBS: grootste aantal nieuwe bedrijven sinds 9 jaar

Het CBS meldt dat er in 2017 bijna 170.000 nieuwe bedrijven startten: dat is het grootste aantal sinds 2009. Daarvan is 94% een eenmanszaak. Er stopten iets meer dan 95.000 bedrijven: dat is het kleinste aantal sinds 2008. Per saldo kwamen er ruim 73.000 bedrijven bij.

Voornamelijk adviesbureaus

Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over bedrijfsoprichtingen en -opheffingen. Onder startende bedrijven komen het vaakst managementadviesbureaus voor, maar bedrijven in deze branche stoppen ook het vaakst. In de onderwijssector en detailhandel neemt het aantal starters het meest toe. Ook stijgt het aantal webwinkels sterk.

Lees hier meer.

60% van de ondernemers weet niet wat opdrachtgeversverklaring inhoudt

ABN AMRO meldt dat het overgrote gedeelte van de zelfstandig ondernemers zonder personeel onbekend is met de opdrachtgeversverklaring. Deze zou de wet DBA moeten vervangen. Zes op de tien zelfstandigen zegt niet of nauwelijks op de hoogte te zijn van de opdrachtgeversverklaring. Dat is onderzocht in de ZZP Succes Index die GfK in opdracht van ABN AMRO heeft uitgevoerd onder zelfstandigen en potentiële zzp’ers.

Webmodule

De regering wil de wet DBA vervangen door de opdrachtgeversverklaring. Deze verklaring moet opdrachtgevers zekerheid geven over de zelfstandigheid van de zelfstandig ondernemer waarmee ze in zee gaan. Dit wordt via een webmodule vastgelegd. Nu blijkt 60% van de zelfstandigen en 66% van de potentiële zelfstandige nniet te weten wat de verklaring inhoudt.

Lees hier meer.

Flexibilisering leidt tot lagere lonen

De NOS meldt dat flexibilisering leidt tot lagere lonen. “Van al het geld dat binnenkomt bij bedrijven, gaat steeds een kleiner deel naar salarissen”, meldt de nieuwssite. En dat zou vooral komen door steeds minder vaste contracten.

Zzp'ers staan minder sterk

Wie geen vast contract heeft, zoals zzp’ers of mensen met tijdelijke contracten, staat minder sterk in salarisonderhandelingen. Dat blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank. Het is goedkoper deze flexibele krachten te ontslaan en bovendien zijn zij vaak niet aangesloten bij een vakvond.

Lees hier meer.

Blog

Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Met onderstaande tips kom je als startende ondernemer minder snel financieel in de knoop


Lees meer

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer