Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Nederlandse zelfstandige minder vaak pensioenplan dan buitenlandse collega

03 februari 2017

Zo’n 55% van de Nederlandse zzp’ers zegt een pensioenplan te hebben - maar slechts 8% heeft dit schriftelijk vastgelegd. Dat is minder dan zelfstandig ondernemers in het buitenland. Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek onder 1.600 zzp’ers in Europa, Azië, Amerika en Australië.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Aegon. Volgens het onderzoek is de Nederlandse zzp’ers dus lang niet zo goed voorbereid op zijn of haar pensioen als collega-ondernemers. Uit het onderzoek blijkt tevens dat zo’n 13% van de ondernemers wereldwijd een pensioenplan op papier heeft. In Nederland is dat aanzienlijk lager: slechts 8%.

Sparen voor pensioen

Opvallend is dat Nederlandse zzp’ers verwachten langer door te werken dan zzp’ers uit de andere landen uit het onderzoek: zo’n 73% van de Nederlandse ondernemers zegt na zijn 65e – of zelfs nooit – met pensioen te gaan. Wereldwijd ligt dat percentage op 40%. 34% van de Nederlandse zzp’ers zegt wel altijd te sparen voor het pensioen. Dit percentage komt overeen met het gemiddelde wereldwijd.

Comfortabele levensstijl

Nederlandse zzp’ers zijn wat het onderzoek betreft wel positiever over hun gepensioneerde levensstijl dan ondernemers uit andere onderzochte landen. 35% van de Nederlandse ondernemers heeft veel tot zeer veel vertrouwen dat zij, als ze de pensioenleeftijd bereikt hebben, een comfortabele levensstijl kunnen aanhouden. Het percentage wereldwijde gemiddelde zzp’ers dat daar hetzelfde over denkt, ligt op 26%.

Hier kun je het hele onderzoek lezen.

agenda

Data ophalen ...

Blog

Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Met onderstaande tips kom je als startende ondernemer minder snel financieel in de knoop


Lees meer

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer