Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Meerderheid aspirant starters wil behoud van parttime baan

30 mei 2016

Ruim de helft van de aspirant ondernemers behoudt het liefst een parttime baan bij het starten van zijn onderneming. Dat blijkt uit een onderzoek van de KvK in samenwerking met de VU. De belangrijkste motieven voor die combinatie zijn financiële zekerheid en het behoud van een baan. Zo’n 29% van hen streeft overigens op termijn wel naar een fulltime bestaan als ondernemer.

In het rapport ‘Ondernemerschap: een persoonlijke keuze. Een onderzoek naar kenmerken & behoeften van aspirant-ondernemers’ dat vandaag is verschenen, worden de motieven van aspirant ondernemers (zij die serieuze plannen hebben om te ondernemen), latente ondernemers (zij die erover dromen) en mensen die geen ondernemer willen worden beschreven. De KvK en de VU analyseerden hiervoor de motieven van 2.632 respondenten.

Autonomie en vrijheid

De aspirant starters beschouwen hun (toekomstige) onderneming vooral als kans en (persoonlijke) uitdaging en starten niet uit noodzaak. Zelfverwezenlijking en persoonlijke ontwikkeling zijn daarbij steeds belangrijkere motieven. Drijfveren voor hen zijn vooral het eigen baas zijn (47,5%), de persoonlijke uitdaging (45%) en van hun hobby hun werk maken (42,5%). Een gat in de markt of financiële noodzaak speelt steeds minder vaak een rol.

Starters in directe netwerk

Uit het onderzoek is gebleken dat zo’n 39% van de aspirant ondernemers al eerder een onderneming heeft gehad, tegenover 17% van de latente ondernemers. Omdat de aspiranten vaker ondernemers in hun directe omgeving kennen, zoals partners (25%), ouder (30%) of vrienden (57%), worden zij sneller geïnspireerd dan latente ondernemers. Daarbij functioneren de ondernemers in hun netwerk ook als vraagbaak voor praktische vragen. De aspiranten netwerken ook actiever en bewuster dan latente ondernemers.

Duidelijker beeld

Verder blijkt dat de aspirant starter vaak een duidelijk beeld heeft van zijn (toekomstige) onderneming. De helft van hen ziet zichzelf vooral vanuit huis ondernemen. Zo’n 41% wil diensten of een combinatie van diensten en producten leveren en 61% van hen start het liefst in zijn eentje. Daarbij neemt 33% van de individuele starters zich voor om zzp’er te blijven, terwijl 28% op termijn personeel denkt aan te nemen.

Wil je het hele rapport lezen? Je kunt het gratis downloaden op deze pagina.

Blog

Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Met onderstaande tips kom je als startende ondernemer minder snel financieel in de knoop


Lees meer

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer