Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Het nieuwe regeerakkoord en de gevolgen voor ondernemers

11 oktober 2017

Het regeerakkoord van het kersverse kabinet Rutte III is klaar. het regeerakkoord met de naam 'Vertrouwen in de toekomst' heeft een aantal gevolgen voor ondernemers. In dit artikel lees je wat het inhoudt.

We zetten de belangrijkste beslissingen en veranderingen voor je op een rijtje.

Vanaf 2019 is het plan om van drie belastingschrijven (eigenlijk vier) naar twee schijven te gaan. Op dit moment geldt een percentage van 37% over je inkomen tot € 20.000. Op de middelste twee schijven (van € 20.000 tot € 67.000) geldt 41% en over alles wat daarboven valt betaal je 52% belasting. Vanaf 2019 moeten we terug gaan naar twee schijven, vindt het kabinet. Je betaalt dan 37% over de eerste € 68.600. Over alles wat daarboven valt betaal je 50% belasting.

  • Het btw-tarief wordt verhoogd van 6% naar 9%

Het hoge tarief van 21% blijft wel gelden.

  • Zelfstandigenaftrek wordt beperkt

De fiscale zelfstandigenaftrek wordt afgebouwd, net als de hypotheekrenteaftrek.

Het bedrag dat je in vermindering mag brengen op de belasting die je moet betalen wordt verhoogd met € 350 in 2021.

  • De hypotheekrenteaftrek wordt afgebouwd

De rente die je over jouw woning betaalt, mag je deels van je inkomstenbelasting aftrekken. Hoeveel je mag aftrekken, hangt af van je inkomen – maar er geldt altijd een maximum. Op dit moment is dat 50%. Het kabinet beweert dat je er niets van merkt aangezien ook het eigenwoningforfait wordt aangepakt. Hoe dat wordt gecompenseerd is nog een onderwerp van discussie. Vanaf 2020 moet de hypotheekrenteaftrek in vier jaar tijd naar 36,9% worden afgebouwd.

  • Het eigenwoningforfait daalt

Het eigenwoningforfait is een percentage van de WOZ-waarde van je woning en wordt elk jaar door je gemeente vastgesteld. Hierover betaal je belasting. Dit percentage wordt verlaagd naar 0,6% van de WOZ-waarde.

  • Vennootschapsbelasting gaat omlaag

De vennootschapsbelasting voor een winst minder dan € 200.000 wordt verlaagd van 20% naar 16%. Als je winst hoger is dan € 200.000 betaal je 21% in plaats van 25% belasting.

  • Dividendbelasting wordt afgeschaft

Per 2019 wordt de dividendbelasting afgeschaft: daardoor zou Nederland aantrekkelijker moeten worden voor buitenlandse ondernemingen. Ook zou het veel schelen in de administratie.

  • Bedrag vrijstelling vermogenrendementsheffing wordt verhoogd

Als je meer dan een bepaald bedrag aan vermogen hebt, moet je belasting betalen. Op dit moment hoef je over een vermogen tot € 25.225 geen belasting te betalen: dit wordt verhoogd naar € 30.000. Voor fiscale partners wordt dat € 60.000.

  • Doorbetaling bij ziekte

Heb je een klein bedrijf met minder dan 25 werknemers? Dan hoef je straks niet twee, maar één jaar, door te betalen bij ziekte. Zo wil het kabinet bedrijven stimuleren meer vaste contracten te geven.

Blog

Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Met onderstaande tips kom je als startende ondernemer minder snel financieel in de knoop


Lees meer

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer