Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Starten als ondernemer? Vermijd deze valkuilen

Als kersverse ondernemer wil je het beste uit jouw bedrijf halen: tevreden klanten, een stabiele omzet en een goede naam. Dat kost tijd, geld, moeite en gaat met vallen en opstaan. Maar hoe zorg je ervoor dat je de kans op succes vergroot? Lees onderstaande dont’s en maak het jezelf een stuk gemakkelijker.

Voorkom deze fouten als ondernemer

Niet goed voorbereid zijn

Een ondernemingsplan? Niet nodig, want jouw plannen zitten toch allemaal in je hoofd. Marktonderzoek? Dat vind je niet interessant, dus je laat het achterwege. Toch is het echt een must om je te verdiepen in wat je wilt en gaat doen. Word je zzp'er of ga je een bv oprichten? Waar ga je je vestigen? Wat ga je precies leveren? Wie zijn je concurrenten? Wat kost het oprichten van een bedrijf? Door middel van een ondernemingsplan krijg je een goed beeld van hoe realistisch jouw toekomstplannen eigenlijk zijn. Maak dus een gedetailleerd plan, waarin je ook een marktonderzoek en financieel plan onderbrengt.

Geen financiële reserves hebben

Als je net bent gestart met jouw bedrijf, komt het geld natuurlijk niet automatisch binnenstromen. De kans is zelfs groot dat je de eerste jaren – in ieder geval het eerste jaar – geen winst maakt. Wees daarop voorbereid: wat je omzet, is namelijk niet automatisch winst. Je hebt te maken met het afdragen van btw én moet elk jaar een flinke duit belastinggeld betalen: houd dit dus achter om vervelende verrassingen te voorkomen.

Juist in je eerste ja(a)r(en) als ondernemer loop je tegen flexibele uitgaven aan. Denk daarbij aan een goede huisstijl, website, telefoon, laptop en visitekaartjes. Als je ziek bent of op vakantie wilt, moet je dit zelf opvangen. Houd ook in je achterhoofd dat je altijd te maken kunt krijgen met klanten die niet of te laat betalen. Zorg er dus voor dat je financieel goed voorbereid bent.

Alles zelf willen doen

Met goede moed en veel enthousiasme start je jouw bedrijf. Omdat je zo zuinig mogelijk bent, wil je het liefst niets uitbesteden. Het gevolg: je ziet al gauw door de bomen het bos niet meer en laat zaken liggen of maakt projecten half af. Bedenk goed welke zaken je zelf kunt doen en welke werkzaamheden je minder goed liggen. Mits je er budget voor hebt, kun je het beste een professional inschakelen voor de dingen waar je niet zo goed in bent.

Ben je bijvoorbeeld geen held met cijfers en administratie? Besteed het uit. Dit voorkomt chaos en betaalt zich op den duur terug dankzij allerlei fiscale voordelen. Bovendien heb je als ondernemer dan de tijd om je te storten op waar je goed in bent: het runnen van een bedrijf.

Je kansen te hoog inschatten

Je weet dat je goed bent in wat je doet - daarom start je immers jouw eigen bedrijf. Maar vergeet niet dat je jezelf moet bewijzen en de potentiële opdrachtgevers en klanten moet overtuigen van jouw krachten. Schat je kansen dus niet te hoog in en wees positief, maar realistisch.

Zorg er bijvoorbeeld voor dat je niet direct start met een te hoog uurtarief, aangezien je jezelf eerst moet bewijzen. Ook zal je als starter voorlopig moeten investeren in tijd. Wil je het liefst werken van 10 tot half 5? Wil je elke vrijdag tot 12:00 uur werken? Tel er maar een flink aantal uur bij op.

Geen verzekeringen afsluiten

“Ik ben nooit ziek en er overkomt me toch niets”: het is een grote denkfout van veel starters. Zorg ervoor dat je de belangrijkste zaken hebt verzekerd en sluit vooral een arbeidsongeschiktheidsverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstandverzekering, inboedel- en opstalverzekering af. Gaat je laptop of telefoon stuk? Veroorzaak je als je bij een klant bent per ongeluk schade? Kom je onverhoopt in een geschil met een klant? Dan ben je in ieder geval verzekerd.

TIP Lees dit artikel over welke verzekeringen je nodig hebt als ondernemer.

Te weinig tijd besteden aan klantenwerving

Als je start als ondernemer, kun je natuurlijk nog niet bouwen op een trouw klantenbestand. Je hebt je immers nog niet bewezen. Houd er rekening mee dat je meer tijd kwijt aan acquisitie dan je denkt. In dit kennisartikel geven we zeven handige tips om te starten met klantenwerving. De tips nogmaals op een rijtje:

  1. Maak je doelgroep concreet
  2. Verdiep je in verkooptechnieken
  3. Volg een verkooptraining
  4. Presenteer jezelf met een ‘elevator pitch’
  5. Zorg voor goede marketing
  6. Start met netwerken
  7. Klanten behouden en contact houden

Geen geld reserveren voor je pensioen

Als ondernemer ben je niet verplicht om pensioen te regelen. Toch is het verstandig om goed na te denken over je oude dag. Het is natuurlijk zonde als je je hele leven hard werkt om daarna nauwelijks inkomen te hebben. Het is verstandig om direct als je start geld te reserveren voor je pensioen.

Je kunt op diverse manieren pensioen opbouwen. Met banksparen zet je zelf een gedeelte opzij op een speciale rekening. Je kunt niet zomaar geld opnemen van de rekening, aangezien de rekening wordt geblokkeerd. Wanneer je het wilt laten uitbetalen, bepaal je zelf – net als wanneer en hoeveel je spaart. Informeer bij je bank naar de mogelijkheden van banksparen.

Ook kun je pensioen regelen door middel van een beleggingslijfrente. Hiermee wordt er breed verspreid belegd in plaats van te sparen voor een vaste rente. Je belegt in een gezamenlijk beleggingsfonds tegen lage kosten. In dit kennisartikel lees je meer.

Hopelijk ben je na het lezen van dit kennisartikel iets wijzer geworden en ben je bewust van de valkuilen als je start met een eigen bedrijf. Veel succes!

Ben je benieuwd hoe een bedrijf starten stap voor stap in zijn werk gaat? Download hieronder dan de gratis whitepaper “Stappenplan: Hoe start ik mijn eigen bedrijf?”

Blog

Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Met onderstaande tips kom je als startende ondernemer minder snel financieel in de knoop


Lees meer

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer