Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Waarom ook jij SEO-teksten nodig hebt

Arjan Jonker
16 maart 2017

Af en toe krijg ik zo’n klant: “Ik wil webteksten, maar SEO is niet belangrijk voor mij. Want mijn klanten komen niet via internet. Dat gaat via-via.” Laat ik vooropstellen: je netwerk is je krachtigste acquisitiekanaal. Niets kan tegen mond-tot-mondreclame op. Maar zelfs dán speelt je website een rol; daar kijkt immers iederéén voordat ze contact opnemen. Al is het maar voor je telefoonnummer. En óók voor klanten die via-via komen, is SEO belangrijk.

Méér dan vindbaarheid in Google

SEO-teksten zijn webteksten die ingericht zijn op het zoekgedrag van je doelgroep. Dat gaat véél verder dan vindbaarheid in Google: als je weet hoe je doelgroep zoekt, weet je ook wat ze belangrijk vinden aan jouw product of dienst. Op basis van welke criteria ze hun keuze om klant te worden maken. Wat ze van je verwachten. Een voorbeeld:

Stel, je bent diëtiste

En je wilt een pagina voor diabetici schrijven, omdat die veel baat hebben bij jouw aanbod. Dan verraad je doelgroep wat zij van zo’n dieet verwachten (inclusief maandelijkse zoekvolumes):

(Dit is een fragment van een zoekwoordenanalyse die ik voor een klant uitvoerde.)

Wat valt op aan het zoekgedrag naar een diabetes-dieet?

Nou, voornamelijk dat ze gemak willen. Ze willen dat je ze recepten aanreikt. Maar niet alleen dat: dag- en weekmenu’s, lijsten met producten die ze wel of niet kunnen eten, welk fruit, etc.
En als het ff kan, willen ze ervan afvallen. (Goed, goed, da’s niet zo’n schok. ;)) Maar de grootste eye-opener (voor mij): die vraag of het aftrekbaar is van de belasting. Daar was ik zelf nooit opgekomen. Mijn klant ook niet, overigens.

Beantwoord de vragen van je klanten

Laat geen enkele onbeantwoord. Dan is de kans een stuk groter dat ze bij jou blijven hangen. En wat die vragen zijn? Dat achterhaal je alleen maar met een goede zoekwoordenanalyse.

Een SEO-tekst is voor mij een synoniem voor de ultieme doelgroepgerichte webtekst. Dus ja: ook JIJ hebt SEO-teksten nodig!

Arjan Jonker

Arjan Jonker studeerde in 2006 af aan de Universiteit van Amsterdam. Nederlandse taal & cultuur was zijn studie, Moderne Letterkunde zijn major en Tekst & Communicatie zijn minor. Die route bleek uiteindelijk te leiden naar het zelfstandige tekstschrijverschap. Nooit gedacht, maar hij is blij dat het zo is gelopen. Tegenwoordig is hij online copywriter. Hij helpt ondernemers hun webteksten ingrijpend te verbeteren.

Volg Arjan op Twitter via @arjan_jonker of bezoek zijn website: waardevollewebteksten.nl.

agenda

Data ophalen ...

Blog

Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Met onderstaande tips kom je als startende ondernemer minder snel financieel in de knoop


Lees meer

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer