Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Financiering in Europa: Innovative Enterprise

Marty Zanen
25 april 2016

31 maart en 1 april 2016 vond in Den Haag Innovative Enterprise plaats. Een bijeenkomst waarbij innovatieve ondernemers, investeerders, beleidsmakers en financieel adviseurs uit Europa elkaar konden ontmoeten en meer informatie konden krijgen over financieringsvormen, ontwikkelingen op het gebied van financieringen en (Europese) regelingen. 31 maart ben ik aanwezig geweest bij twee sessies:

From start-up to scale-up- finding the right form of funding
Tijdens deze sessie werden 8 ervaringsdeskundigen uit diverse landen geïnterviewd over financiering van start tot groei. Er kwamen een paar goede tips uit.

  1. Zoek eerst goed uit welke financieringsvorm geschikt is voor de fase waarin je zit. Wellicht is het verstandig om eerst in zee te gaan met een business angel. Een business angel kan optreden als een goede coach. Je bouwt een relatie op met een business angel en hij kan zijn netwerk inzetten om je te helpen. In een volgende fase zou je crowdfunding in kunnen zetten, daarbij gebruik makend van je nieuwe netwerk.
  2. "Business Angels are sometimes no angels, just business". Zorg dat je in contact komt met een business angel die graag wil meedenken met de ontwikkeling van je bedrijf. Business angels die alleen geïnteresseerd zijn in de winst en exit-strategie passen misschien niet goed bij jouw plannen. Meer informatie over business angels.
  3. Een investeerder wil graag een relatie opbouwen met de ondernemer. Een financieel adviseur moet niet teveel op de voorgrond treden. Je moet als ondernemer zelf je verhaal kunnen vertellen, eventueel ondersteund door de adviseur. Ik vond het interessant om te horen dat er door de verschillende nationaliteiten anders naar een financieel adviseur wordt gekeken. In Noord-Amerika verwacht een investeerder dat de ondernemer zelf het gesprek voert. Een financieel adviseur meenemen naar een gesprek met een investeerder betekent dat je als ondernemer niet betrouwbaar overkomt. In Europa is het gebruikelijk om met een financieel adviseur een gesprek aan te gaan met een bank of investeerder.
  4. Hoe langer de ondernemer bezig is met zijn onderneming, hoe vaker hij met rust gelaten wil worden. Hij zal minder behoefte hebben aan een coach. In deze fase heeft hij meer baat bij een venture capitalist. Deze zal geen coaching bieden. Meer informatie over venture capital.
  5. De starter moet een redelijk aandeel in zijn bedrijf houden. Indien de business angel een te groot aandeel in de onderneming van de starter heeft, zal de motivatie van de ondernemer dalen. Hij heeft weinig voordeel van zijn harde werken.


    CrowdfundingHub launch: Building the crowdfunding and alternative ecosystem in Europe
    Tijdens deze sessie werd de snelle groei van crowdfunding in Europa besproken en de haken en ogen aan investeren in buitenlandse ondernemingen via internationale crowdfundingplatforms. De wetgeving op het gebied van crowdfunding in Europese landen verschilt enorm.
    Een voorbeeld is dat een Nederlands crowdfundingplatform met Duitse particuliere investeerders rekening moet houden met Duitse wetgeving op het gebied van consumentenbescherming.
    Verder werd er gesproken over de ontwikkeling van crowdfunding in Europa. Meer informatie kun je lezen in dit onderzoek.

    Een vraag uit de zaal: Is crowdfunding echt zo'n succes of is het een luchtbel? Hoeveel is er bekend over mislukkingen? Hierop was het antwoord dat er nog geen exacte cijfers bekend zijn over mislukkingen, omdat crowdfunding relatief nieuw is. Een voorzichtige schatting is dat het gaat over een paar procent.
    Inmiddels weet ik dat de drie grootste crowdfundingplatforms Geldvoorelkaar.nl, Collin Crowdfund en Kapitaal op Maat alle drie bekend hebben gemaakt hoeveel default projecten zij hebben. Dit zijn projecten waarbij de investeerders niet konden worden terugbetaald.Transparatie is belangrijk bij deze explosief groeiende alternatieve financieringsvorm!

Marty Zanen

Marty Zanen is adviseur bij de Kamer van Koophandel. De Kamer van Koophandel ondersteunt ondernemers met toegang tot het Handelsregister, haar data, kennis en netwerken. In alle fasen van het ondernemerschap. Marty helpt startende ondernemers op weg met de start van hun bedrijf en de financiering die daarbij komt kijken. Volg Marty op Twitter via: @martyzanen of bezoek haar LinkedIn pagina.

agenda

Data ophalen ...

Blog

Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Met onderstaande tips kom je als startende ondernemer minder snel financieel in de knoop


Lees meer