Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Financier jouw onderneming

Rick Schmitz
28 april 2021

Veel ondernemingen hebben een startkapitaal nodig. Natuurlijk is het fijn als je dit kapitaal van zo van je eigen bankrekening kan halen, maar helaas is dit bij de meeste niet het geval. Ook zijn banken niet altijd even happig om kapitaal te lenen aan startende ondernemingen. Tijd om ergens anders geld te gaan zoeken! Hieronder een aantal mogelijkheden waarmee jij jouw onderneming zou kunnen financieren.

Crowdfunding
Deze manier van financiering wordt steeds populairder. Het is een laagdrempelige manier om jouw bedrijf aan de wereld te presenteren en direct geld op te halen. Win-win.

Meest voorkomende crowdfund varianten:

  • Lening: De onderneming genereert reeds omzet en ja kan met de huidige cashflows aantonen dat terugbetaling van de hoofdsom en de rente (4%-10%) een reële optie is.
  • Achtergestelde converteerbare lening: Deze leningsvariant kan na afloop van de termijn worden omgezet in aandelen. Deze variant heeft een hoog risicoprofiel en wordt vaak gekozen door jonge snelgroeiende bedrijven zonder voorspelbare cashflows.
  • Voorverkoop: Je verkoopt jouw toekomstige producten tegen een voortijdige betaling. Zo kan je alvast starten met de productie zonder dat hier eerst een lening voor hoeft te worden afgesloten.
  • Donatie: Je levert geen tegenprestatie, of slechts een kleine attentie. Deze vorm komt vaak voor bij de inzameling van geld voor een goed doel.

Crowdfunden lijkt ideaal maar je moet wel rekening houden met fiscale valkuilen en risico’s. Ook is het een manier waar veel tijd en energie in gaat zitten. Wil je hier meer over weten? Klik dan hier voor meer informatie.

Externe investeerders aantrekken
Klinkt goed toch? Een externe investeerder aantrekken is alleen niet altijd even makkelijk en kan best spannend zijn. Je geeft vaak een deel van jouw onderneming uit handen. Daar tegenover staat dat je, naast het kapitaal, ook vaak van de kennis en het netwerk gebruik kan maken van de investeerder. Het kan dus verstandig zijn om een investeerder te zoeken binnen je eigen branche.

De beste plek om naar investeerders te zoeken is binnen je eigen netwerk. Mocht je hier binnen geen investeerders of contacten hebben, dan zijn er diverse venture capitalists die je wellicht zouden kunnen helpen. Een venture capitalists is een investeringsfonds met een ‘potje’ waarmee ze investeren in veel verschillende start-ups om hun risico’s te spreiden. Ze gebruiken naast kapitaal hun kennis om bedrijven te laten groeien. Een aantal voorbeelden zijn: Rockstart, Startup Bootcamp, Money Meets Ideas en Investormatch (NeBib).

Subsidieregelingen
Een speciale subsidieregeling voor een startende onderneming is er helaas niet. Toch zijn er verschillende regelingen die een startende onderneming kan helpen.

  • Vroege Fase Financiering.  Mkb’s en innovatieve starters die korter dan 5 jaar bezig zijn of een academische grondslag hebben kunnen voor hun eerste levensfase een lening afsluiten.
  • Borgstelling MKB-kredieten. De overheid kan voor een gedeelte van een lening borg staan. Deze borgstelling zorgt ervoor dat banken eerder een lening verstrekken.
  • Microkrediet/MKB-krediet. Deze vorm van krediet kan worden verstrekt aan ondernemers met kleine onderneming (maximum van 5 werknemers) die voor starten of uitbreiden minder dan € 250.000 nodig hebben.

Een financiering vinden is niet altijd even makkelijk, maar het is goed om eens verder te kijken dan de banken. Er zijn mooie mogelijkheden voor de ondernemers van nu!

Rick Schmitz

Rick Schmitz is Co-Founder van Firm24 en CEO van LTO Network.

agenda

Data ophalen ...
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer