Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Nieuwsoverzicht: zelfstandige houdt geen rekening met vakantiegeld

18 augustus 2017

ABN AMRO meldt vandaag dat de meeste zelfstandig ondernemers geen enkel zakelijk risico zien als ze op vakantie gaan. Zij sparen geen vakantiegeld en combineren hun werkzaamheden en hun vakantie. Verder lees je in dit nieuwsoverzicht meer over uurtarieven van ondernemers. 

Tachtig procent van de zelfstandig ondernemers spaart niet voor vakantie

ABN AMRO meldt vandaag dat 93% van de zelfstandigen geen zakelijke risico's zien als ze vakantie vieren. Sterker nog: tachtig procent van hen spaart geen vakantiegeld. De Nederlandse ondernemer is nogal tevreden: 60% geeft zijn bestaan als zelfstandige een 7,5. 

De resultaten zijn aan de hand van de ZZP-Index, uitgevoerd door GfK in opdracht van ABN AMRO, tot stand gekomen.

Vakantiegeld berekenen in uurtarief

Van de zelfstandigen die wel vakantiegeld achteruithouden, geeft 9% aan dit mee te nemen in zijn of haar uurtarief. Zo'n 15% van de zelfstandigen zegt elke maand opzij te zetten voor een vakantie. 93% van de zelfstandig ondernemers ziet geen enkel risico als ze op vakantie gaan: zij voelen zich volgens het onderzoek niet gebonden aan een vaste locatie en combineren hun vakantie met hun werkzaamheden.

Eigen netwerk

Dankzij economische groei zag een kwart de omzet stijgen. Het aantal zzp’ers dat wel eens zonder werk zit, daalde van 30% naar 24%. De meeste opdrachten komen vooral via het eigen netwerk, echter is mond-tot-mond-reclame ook belangrijk, net als een eigen website en sociale media.

Maatschappelijk ondernemen

Ook werd er onderzocht hoe belangrijk de inhoud van een opdracht voor de zzp’ers is: een derde geeft aan dat de inhoud belangrijker is dan de omzet. 13% vindt de omzet leidend, 30% vindt duurzaam ondernemen belangrijk en 35% zegt maatschappelijk te ondernemen.

---

Zelfstandige in bouw moet hoger tarief rekenen

Het FD meldde vorige week dat, naar aanleiding van de hogere tarieven in de bouw, zzp’ers in ed bouw wordt geadviseerd hun tarieven te verhogen. Dat advies komt van FNV Bouw en Wonen. Verdienen zzp’ers in de bouw minder dan € 35 tot € 45 per uur, dan kunnen ze hun tarieven beter verhogen.

Branchevoorzitter Sharon vanGesthuizen vindt dat zzp’ers beter beloond moet en worden én zich beter moeten kunnen verzekeren. Daar horen hogere uurtarieven bij, vindt van Gesthuizen.

Lees hier meer.

---

Uurtarief even hoog als vorig jaar

Afgelopen week meldden we het al op Starten.nl: het gemiddelde uurtarief van zzp’ers is even hoog als vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van Hoofdkraan.nl op basis van cijfers van 15.000 offertes. Zzp’ers in de marketing/communicatie hebben het slecht te verduren, net als tekstschrijvers, social mediaspecialisten en vertalers, die hun uurtarieven zagen dalen.

Zzp’ers die actief zijn in de analyse/adviesbranche gaan er het meest op vooruit.

Lees hier meer.   

Blog

Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Met onderstaande tips kom je als startende ondernemer minder snel financieel in de knoop


Lees meer

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer