Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Nieuwsoverzicht: gesprekken over toekomst wet DBA van start

26 januari 2018

Deze week vonden de eerste gesprekken plaats tussen het kabinet, zelfstandigen, opdrachtgevers en vakbonden over het vervangen van de wet DBA. Ook bleek deze week uit cijfers dat het aantal bedrijven dit jaar met 5% is toegenomen. Vooral het aantal eenmanszaken nam toe. Dat en meer lees je in dit overzicht.

Gesprekken over toekomst 'wet DBA' begonnen

Deze week begonnen ook de onderhandelingen over de opdrachtgeversverklaring, de regeling die de wet DBA zou moeten vervangen. Het kabinet overlegde deze week met zzp’ers, opdrachtgevers en vakbonden over hoe de wet eruit zou moeten zien.

Het overleg vond plaats tussen zelfstandigen en minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), staatssecretaris Menno Snel (Financiën) en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken), werkgevers en vakbonden.

De wet DBA werd in mei 2016 ingevoerd in plaats van de VAR-verklaringen, maar bleek niet naar tevredenheid te werken. Zzp’ers klaagden over het afnemen van opdrachten omdat opdrachtgevers te bang zouden worden om hen in te huren en alsnog premies en belastingen te moeten betalen.

De oplossing voor de wet DBA zou nog twee jaar op zich laten wachten en wordt naar verwachting in 2020 gepresenteerd.

Groei aantal bedrijven met 5%

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt dat het aantal bedrijven met vijf procent is gegroeid. Op 1 januari van dit jaar telde Nederland 1.665.795 bedrijven. Dat zijn er 78.500 meer dan het jaar ervoor. Vooral het aantal eenmanszaken is toegenomen.

Het aantal eenmanszaken is met 79.500 toegenomen, het aantal bedrijven met méér dan een werkzame persoon nam met duizend af. Het aantal bedrijven met twee tot negen werkzame personen nam af met drieduizend.

Bron afbeelding: CBS.

In het afgelopen jaar is de groei van bedrijven bijna helemaal volledig toe te schrijven aan het mkb (bedrijven tot 250 werkzame personen). Ook het aantal bedrijven met méér dan 50 werknemers nam flink toe: nog nooit waren er zoveel grotere bedrijven (3.120) sinds 2009.

Bron: CBS.

Blog

Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Met onderstaande tips kom je als startende ondernemer minder snel financieel in de knoop


Lees meer

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer