Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Nieuwsoverzicht: een tiende van de ondernemers ervaart financiële tegenslag

24 november 2017

De KvK maakte bekend dat uit onderzoek blijkt dat ruim de helft van alle Nederlanders ondernemers wel eens in financiële problemen verkeert. Momenteel zit ongeveer een tiende van de ondernemers in zwaar weer. Ook werd deze week bekend gemaakt dat je vanaf 2019 kleine pensioenen kunt samenvoegen. Dat lees je in ons nieuwsoverzicht van deze week!

KvK: een tiende van de ondernemers in financiële problemen

Ondanks de goed draaiende economie heeft meer dan de helft (52%) van alle Nederlandse ondernemers wel eens financiële problemen. Dat blijkt uit onderzoek van de Kamer van Koophandel. Momenteel verkeert zo’n 10% van de ondernemers in zwaar weer. Zo’n 1200 ondernemers werden ondervraagd over tegenslag en hoe ze ermee omgaan.

Stress

Deze ondernemers hebben bijvoorbeeld last van wantrouwen van banken of klanten en soms ook sociale uitsluiting. Veel ondernemers delen hun zorgen met vrienden en/of familie, hun accountant of andere ondernemers. Zij ervaren stress, slapeloze nachten en moeten geld van hun privérekening halen om hun zaak draaiende te houden. Twee derde van de ondernemers komt er alsnog uit door bijvoorbeeld hun product- of dienstenaanbod uit te breiden of aan te passen.

Bron: KvK.

Vanaf 2019 samenvoegen kleine pensioenen mogelijk

Vanaf 2019 kunnen kleine pensioenpotjes worden samengevoegd, zodat deelnemers een groter pensioen krijgen als zij die leeftijd bereiken. De Tweede Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel, dat werd ingediend door minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Hoger pensioen

Momenteel is het mogelijk om kleine pensioenen af te kopen, zodat je direct geld ontvangt. Bij je pensioen vervalt het dan. Vanaf 1 januari 2019 moet het mogelijk zijn om hele kleine pensioenpotjes (minder dan € 2) te laten vervallen: de administratiekosten staan dan niet meer in verhouding. Potjes tussen € 2 en € 468 kunnen dan automatisch toegevoegd worden aan de pensioenpot van de waar de deelnemer actief gebruik van maakt: zo groeit het totale pensioen en wordt het uiteindelijke bedrag hoger.

Hier lees je meer.

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer