Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Kennisbank
         

Starten met het maken van een contract

Starten als zelfstandige betekent veel meer dan ondernemen alleen. Een van de dingen waar je als zelfstandig ondernemer mee te maken krijgt is het contract. Succesvol ondernemen kan alleen als je de zaken goed regelt, ook juridisch gezien. Zorg daarom altijd dat, zodra je te maken krijgt met een klant, alle afspraken zo volledig mogelijk op papier staan. Hoe ingewikkelder de afspraken, hoe belangrijker het is om de gemaakte afspraken goed op papier te zetten. Een volledig contract beschermt jouw bedrijfsbelang, vooral in het geval van een meningsverschil of onvoorziene situatie.

Hoe maak je een contract als startende ondernemer?

Met een contract leg je de gemaakte afspraken tussen partijen vast. Een contract kan mondeling of schriftelijk afgesloten worden. Een schriftelijke overeenkomst heeft in veel gevallen de voorkeur, aangezien het bij een mondelinge overeenkomst lastig kan zijn om gemaakte afspraken achteraf te bewijzen. Dit kan tot ongewenste situaties leiden.

Contract opstellen

Heb je als starter gekozen voor ondernemen binnen een Vennootschap Onder Firma of maatschap? Dan ben je waarschijnlijk al met een vennootschaps- of maatschapscontract in aanraking gekomen. Als je hebt besloten te gaan samenwerken binnen een dergelijke rechtsvorm, dan is het als starter namelijk aan te raden om een goede en betrouwbare samenwerkingsovereenkomst op te stellen. Bij de inhoud van dit contract kun je onder meer denken aan onderwerpen als winstverdeling, inbreng van kapitaal en beëindiging van de samenwerking.

Naast een contract voor een samenwerking heb je voor jouw omzet een goed verkoopcontract nodig. Om jouw producten en/of diensten te kunnen verkopen sluit je met de afnemer een contract af. Hierin leg je afspraken over de levering en afname vast, zoals de prijs, bezorging en leveringsvoorwaarden. In veel gevallen wordt dit contract aangevuld met algemene voorwaarden die op jouw situatie zijn toegespitst.

Contractinhoud

Om misverstanden te voorkomen is het heel belangrijk dat een verkoopcontract volledig is. Alleen zo weten jij en jouw afnemers precies waar jullie aan toe zijn. De basis van een contract bestaat uit de dienst of het product dat je levert, de hoeveelheid in uren of het aantal exemplaren, de totaalprijs en btw gespecificeerd. Door dit heel uitgebreid en specifiek te doen, beperk je de kans op misverstanden. Indien je regelmatig eenzelfde soort dienst of product aanbiedt, dan kan het handig zijn om een modelcontract als basis te nemen. De details kun je dan voor elke afnemer steeds aanpassen. Ook stuur je met jouw contract jouw algemene voorwaarden mee.

Algemene voorwaarden

In de algemene voorwaarden beschrijf je jouw voorwaarden van levering, betaling, verkoop, aansprakelijkheid, garantietermijn of inkoop. Het zijn dus de regels die jij wilt laten gelden op alle contracten voor jouw klanten en opdrachtgevers. Zo is het meteen duidelijk welke plichten en rechten jij en jouw klant hebben. Algemene voorwaarden zorgen voor duidelijkheid en besparen jou het steeds maar opnieuw onderhandelen. Je bent verplicht om deze algemene voorwaarden vóór of tijdens het sluiten van de overeenkomst met de klant te delen. Met de algemene voorwaarden verklein je jouw risico als zelfstandig ondernemer. Het kan handig zijn om jouw algemene voorwaarden bij de Kamer van Koophandel of rechtbank te deponeren, maar dat is niet noodzakelijk.

Laat jouw algemene voorwaarden opstellen door een specialist

Het is erg belangrijk dat jouw algemene voorwaarden voldoen aan actuele wetgeving. Juist specialisten zoals ervaren juristen weten precies aan welke eisen je voorwaarden moeten voldoen. Daarom kun je via Het Ondernemerscollectief korting krijgen op het laten opstellen van algemene voorwaarden bij HalloLex.

De voorwaarden worden bij HalloLex opgesteld door een ervaren jurist. Wat kun je verwachten?

  • Op maat gemaakte algemene voorwaarden;
  • Juridisch waterdichte algemene voorwaarden;
  • Goede match tussen algemene voorwaarden en bedrijf;
  • Voorwaarden die voldoen aan de actuele wetgeving.

Korting op jouw algemene voorwaarden

Speciaal voor de leden van Het Ondernemerscollectief hebben wij 10% korting kunnen bedingen op alle losse contracten van Lex en 1 maand gratis proberen van Lex (zonder verplichtingen) t.w.v. € 77,- ex btw. Word nu lid van Het Ondernemerscollectief en profiteer van korting op je voorwaarden én van korting op talloze andere producten en diensten voor jou als ondernemer. Lees hier meer over de korting.

Controlerend oog

Met wat online speurwerk kun je heel wat informatie verzamelen om een contract en de algemene voorwaarden op te kunnen stellen. Hieronder vind je een voorbeeld Samenwerkingscontract die je kunt downloaden.

LET OP Onthoud wel dat het heel belangrijk is dat het contract echt volledig is en juridisch dichtgetimmerd zit om onnodig risico’s te lopen. Vraag daarom altijd een jurist om met een controlerend oog naar jouw contract te kijken. Zo zorg je ervoor dat jouw contract compleet is, dus inclusief alle relevante en noodzakelijke bepalingen. Liever alles uit handen geven? Zoek dan direct iemand die voor jou een contract kan opstellen. Investeer hierin, dit betaalt zich zeker terug. Het risico voor jou als zelfstandig ondernemer daalt en je bent een professionele partner voor jouw afnemer.

Blog

Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Met onderstaande tips kom je als startende ondernemer minder snel financieel in de knoop


Lees meer

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer