Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Kennisbank
         

Starten met het aannemen van personeel

Ben je gestart als zelfstandig ondernemer en loopt het zo goed dat je al nadenkt over het aannemen van personeel? Hier komt heel veel bij kijken. Lees voordat je op zoek gaat naar personeel dit artikel door. We geven jou tips voor het vinden van het juiste personeel, maar ook informatie over het aannemen van personeel en de bijbehorende contracten.

Ga jij als ondernemer medewerkers in dienst nemen?

Je kunt personeel op diverse manieren aantrekken. Plaats bijvoorbeeld een advertentie in de krant, in een vakblad of op jouw website. Het is ook een mogelijkheid om jouw vraag naar personeel via social media te verspreiden, of vraag jouw zakelijke netwerk of personeel hierbij om hulp. Liever een makkelijke oplossing? Kies er dan voor om de werving en selectie aan een bureau uit te besteden.

Sollicitatieprocedure

Een sollicitatieprocedure kan aardig wat van jouw tijd in beslag nemen. Toch is het heel belangrijk om deze procedure goed in gang te zetten en vervolgens ook af te handelen. Zorg er bij het verspreiden van de vacature voor dat de (eventuele) kandidaat volledig geïnformeerd wordt en dus goed weet waar hij aan toe is. Denk dan bijvoorbeeld aan een vermelding van de uiterste reactiedatum en een korte beschrijving van de procedure.

TIP Ook al ontvang je heel veel reacties op de vacature, geef aan elke sollicitant een goede terugkoppeling. Dit zorgt, ook bij een afwijzing, voor een goed gevoel bij jouw bedrijf.

LET OP Er gelden wetten en regels voor een sollicitatieprocedure. Kijk eens bij de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement voor meer informatie.

Screening

Om de juiste persoon voor de functie binnen jouw onderneming in te kunnen zetten, is het belangrijk dat je tijdens de sollicitatieprocedure een goede check uitvoert. Indien het voor de functie bijvoorbeeld nodig is dat de persoon met vertrouwelijke informatie om kan gaan, zorg er dan voor dat je de kandidaten hierop screent. Ook zijn er beroepen waarvoor een Verklaring Omtrent het Gedrag verplicht is, vraag er dan om. Een psychologische test of medische keuring behoort ook tot de mogelijkheden, let hierbij goed op de regels en voorwaarden.

TIP Neem je voor het eerst een personeelslid aan? Vergeet je dan niet als werkgever aan te melden bij de Belastingdienst.

Arbeidsovereenkomst

Je bent blij! Je hebt namelijk de juiste persoon voor de functie gevonden. Het is nu zaak om een goede arbeidsovereenkomst op te stellen. Dit is een overeenkomst tussen de werkgever en de werknemer, waarin je afspraken vastlegt als het salaris van de werknemer, de cao indien van toepassing, deelname aan een eventuele pensioenregeling binnen het bedrijf en de werktijden. Om moeilijke situaties in de toekomst te voorkomen is het verstandig om deze schriftelijk vast te leggen.

Je sluit een arbeidscontract met een medewerker af voor een bepaalde tijd (tijdelijk contract) of voor een onbepaalde tijd (vast contract). In een tijdelijk contract wordt in de meeste gevallen een einddatum vermeld, maar dit is niet verplicht. Een tijdelijk contract kan een aantal keer worden verlengd, maar na een aaneengesloten periode van 36 maanden óf vanaf het vierde contract heeft de werknemer recht op een vast contract. Een werknemer met een tijdelijk contract wordt door de wet extra beschermd, verdiep je als werkgever dus goed in de wetten en regels. Bij beëindiging van een vast contract hoeven beide partijen slechts rekening te houden met de opzegtermijn. Voor opzegging vanuit de werkgever moet een gegronde reden zijn, voor ontslag op staande voet moet zelfs een aantoonbare en dringende reden zijn. Beide partijen kunnen ook samen kiezen voor een beëindigingsovereenkomst. Hierin leg je bijvoorbeeld vast wanneer de overeenkomst eindigt en welke eventuele vergoeding hier tegenover staat.

TIP Download gratis een voorbeeld van een arbeidsovereenkomst onbepaalde tijd onderaan deze pagina.

Ziekte en/of arbeidsongeschiktheid

Als werkgever krijg je ook te maken met de ongemakken van het personeel. Het kan namelijk altijd gebeuren dat jouw medewerker eens een griepje onder de leden heeft, zijn been breekt of zelfs arbeidsongeschikt raakt. Verdiep je goed in jouw verplichtingen als werkgever. Weet welke verzekeringen je moet afsluiten. Om het ziekteverzuim in goede banen te leiden is het voornaam dat je ziek- en betermeldingen goed bijhoudt en meldt bij de Arbodienst of bedrijfsarts. Bedrijfsongevallen moeten gemeld worden bij de Inspectie SZW. Je bent als werkgever verplicht om maximaal twee jaar het loon van de zieke werknemer door te betalen. Je betaalt dan in ieder geval 70% van het laatstverdiende loon, verbonden aan een maximum dagloon. Samen met de werknemer doe je er alles aan om ervoor te zorgen dat deze persoon snel en verantwoord weer aan het werk kan gaan. Hopelijk in zijn eigen functie, maar lukt dit niet dan moet je een andere passende functie binnen jouw bedrijf of bij een andere werkgever aanbieden.

TIP Er zijn veel wetten en regels rondom ziekte van een werknemer. Online is hier heel veel over te vinden.

Oproepkrachten

Wil je je niet te veel vastleggen aan vaste uren? Dan kun je een oproepkracht inzetten. Deze komt pas werken als je hem of haar oproept. De regels waaraan je je moet houden, hangen af van de gesloten arbeidsovereenkomst. Er zijn drie soorten arbeidsovereenkomsten voor oproepkrachten. Met een oproepcontract met voorovereenkomst mag de werknemer zelf beslissen of hij bij een oproep komt werken. Indien je kiest voor een nulurencontract moet de werknemer komen werken als je hem oproept. Met een min-maxcontract moet de werknemer komen werken tot het maximum aantal uren dat hij met jou heeft afgesproken.

LET OP Als de situatie zich voordoet dat een oproepkracht drie maanden lang elke week of minimaal 20 uur per maand werkt, kan de oproepkracht een vast dienstverband afdwingen.

TIP Tijdelijk personeel kun je ook inhuren via een uitzendbureau of detacheringsbureau.

TIP Zoek je echt een specialist voor een bepaalde opdracht, denk dan eens aan een freelancer of zzp'er. Ook via een payrollconstructie kun je mensen aannemen. Hierover lees je meer in onderstaande gratis whitepaper: 'Starten met het aannemen van personeel'.

Tips voor een goede samenwerking

Of je nu kiest voor een vaste medewerker, een freelancer of een oproepkracht, een goede samenwerking staat voorop. Wij geven jou een aantal tips om een goede samenwerking te bevorderen.

  • Zorg voor duidelijke afspraken en doelen;
  • Uit waardering over gedrag dat bijdraagt aan een positief bedrijfsresultaat;
  • Zorg voor een cultuur met feedback en begrip;
  • Kom afspraken na bijvoorbeeld voortgekomen uit vergaderingen of gesprekken;
  • Stimuleer besluitvaardigheid en verantwoordelijkheid;
  • Haal conflicten boven water en probeer deze op te lossen;
  • Zorg voor een cultuur waarin iedereen zichzelf kan zijn;
  • Vervul als werkgever een voorbeeldrol.

Gratis download

Je kunt hieronder gratis een voorbeeld arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd downloaden. In de whitepaper 'Starten met het aannemen van personeel' lees je bovendien nog meer informatie van onze partner Tentoo.

Blog

Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Met onderstaande tips kom je als startende ondernemer minder snel financieel in de knoop


Lees meer

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer