Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Schot in de roos!

Gerdine Annaars
23 maart 2016

In de week van 15 tot en met 19 februari organiseerde de Kamer van Koophandel de eerste editie van de Week van de Financiering. Op vijf locaties in Nederland konden (startende) ondernemers informatie krijgen over verschillende financieringsmogelijkheden in de vorm van werksessies of tijdens een gesprek op het Financieringsplein.

Maarten Zemann van Overname-Experts was op 16 februari in Nootdorp aanwezig als participant. Ik heb gevraagd naar zijn ervaringen van deze dag.

In de week van 15 tot en met 19 februari organiseerde de Kamer van Koophandel de eerste editie van de Week van de Financiering. Op vijf locaties in Nederland konden (startende) ondernemers informatie krijgen over verschillende financieringsmogelijkheden in de vorm van werksessies of tijdens een gesprek op het Financieringsplein.

Maarten Zemann van Overname-Experts was op 16 februari in Nootdorp aanwezig als participant. Ik heb gevraagd naar zijn ervaringen van deze dag.


Enorm aanbod
Als ondernemer ben ik altijd wat sceptisch over het enorme aanbod van “niet te missen”-bijeenkomsten voor ondernemers. Ondernemen is ‘hot’, en dat is heel goed ook, maar vaak worden we overstelpt met uitnodigingen voor netwerkbijeenkomsten, seminars en beurzen. Van Hoogezand tot Heerlen, van Den Helder tot Domburg: elke dag zijn er in elke stad minstens drie evenementen voor ondernemers ‘die je niet mag missen’. En daar heb ik in elk geval geen tijd voor, maar ook geen zin in. Een avond je zoontje begeleiden bij een voetbaltraining, of je inzetten voor een vraagstuk in je eigen buurt, de keuze is reuze. Niettemin volg ik het zakelijke netwerk-aanbod met interesse, en ben dan ook op zoek naar specifieke informatie over een onderwerp dat voor mij actueel is. Dan kom ik langs of doe ik mee.

Als ondernemer in de zakelijke dienstverlening en tevens lid van de Maatschap Overname-Experts ben ik minstens zo kritisch op al die congressen en ‘omzetverhogende events’. Te vaak word je als bedrijf niet uitgenodigd om een inhoudelijke bijdrage te leveren, maar ben je een sponsor die hard nodig is om de exploitatie van een evenement mogelijk te maken. Nu is er met sponsoring an sich niets mis, maar ik zie regelmatig, met name grote bedrijven, op bijeenkomsten voor ondernemers staan en denk dan: ‘wat doe je hier?’

Mijn voorkeur voor kleinere, en op één thema gerichte, bijeenkomsten is dus wel duidelijk. Niet te commercieel, en met voldoende ruimte om een gesprek aan te gaan, zowel voor de ondernemer die vragen heeft als de ondernemer die antwoorden biedt.


Geslaagd evenement
De Week van de Financiering was naar mijn mening een voorbeeld van een geslaagd evenement. Waarom? Geen overdreven commercieel gedoe, niet te groot, een volledig aanbod van dienstverleners die daadwerkelijk kunnen bijdragen aan antwoorden op vragen op één thema: financieren. Als je in ruim vier uur tijd meer dan 30 ondernemers en starters spreekt over het onderwerp (overname)financiering, dan mag je concluderen dat vraag en aanbod goed op elkaar aansluiten. Zeker ook omdat je mensen ontmoet uit je eigen regio. En spreek je over kansen en mogelijkheden over ondernemen in je eigen gebied.


Praktische tips
Tips voor ondernemers die bezig zijn met de financiering in het kader van een overname: genoeg! Bespreek de mogelijkheid met de verkopende partij om mee te financieren. Maak vooraf een overzicht van partijen die zouden willen investeren, verdiep je in de aanvullende/alternatieve vormen. Onderzoek, al dan niet met je adviseur, de menukaart van het financieren. Anno 2016: financieren van bedrijven is een vak geworden, dus werk samen met mensen die dit dagelijks doen!

Tips voor ondernemers die bezig zijn hun bedrijf te verkopen: begin op tijd met het opstellen van een overnamestappenplan! Leg je persoonlijke doelen naast eventuele fiscale consequenties. Is er ruimte de koper te financieren? Wil je betrokken blijven bij je bedrijf? Hoe ga je om met kinderen? Schrijf de ‘W’-vragen eens op voor jezelf: Wat (draag ik over), Wanneer, aan Wie, Waarom, Welke (wensen-eisen), Welke (fiscale mogelijkheden zijn er), en Wat (wil ik aan opbrengst)? En een ‘Hoe’-vraag, hoe wil ik dit de komende tijd gaan organiseren?


Conclusie
De Week van de Financiering is voor herhaling vatbaar, het onderwerp financieren in en voor het MKB blijft de komende tijd actueel. Zo’n week: geen doel op zich, en laat het een aanvulling zijn op zaken die vanuit het Ondernemersplein worden georganiseerd om ondernemers zo goed mogelijk te informeren!

Gerdine Annaars

Gerdine is met veel plezier werkzaam als adviseur Ondernemersondersteuning bij de Kamer van Koophandel. Gerdine adviseert ondernemers over het succesvol starten van een eigen bedrijf. Een goede voorbereiding is het halve werk.

De ondernemer op praktische wijze ondersteunen bij de start van zijn bedrijf en bij alle uitdagingen die daarna op zijn pad komen is Gerdine haar doel.

Wil je in contact komen met Gerdine? mail haar dan via gerdine.annaars@kvk.nl of volg haar via Twitter en Linkedin.

 

agenda

Data ophalen ...
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer