Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Blogs
         

Ontdek hoe je in 7 stappen effectiever gaat ondernemen

Riëtte Bol
13 juni 2018

Herken je dat? Je loopt de hele dag te rennen. En aan het einde van de dag ga je met een ontevreden gevoel naar huis? Wil je weer de touwtjes in handen krijgen? Wil je je ondernemersplezier terug? Gun jezelf de komende 7 weken een uur per week. Een uur om te werken aan je persoonlijke groei. Want persoonlijke groei leidt tot zakelijk groei. En dat wil je toch als ondernemer?

Pak een notitieboekje en pen en start vandaag met stap 1. Veel plezier en ik hoor graag van je welke stappen jij gaat zetten.

Stap 1#    Waarom doe je wat je doet?

Wat is jouw drijfveer? Wat is je missie? Dit verandert nooit en is je basis om vanuit te leven en te ondernemen. Pas een notitieboekje en schrijf 10 minuten op wat er in je op komt. Herhaal dit deze week een paar keer. En praat erover met vrienden, familie of collega's. Als ze merken dat je er enthousiast over praat, dan heb je één van je drijfveren te pakken. Schrijf dit dan met hoofdletters bij stap 1.

Stap 2#    Wat wordt jouw rol?

Wat ga je doen? Blijf je alleen werken? Of zie je jezelf over 5 jaar in een kantoorpand met 10 medewerkers. Schrijf voor jezelf op wat jouw ideale bedrijf is over  jaar.

Stap 3#    Kernwaarden.

Het mooie is dat iedereen kernwaarden heeft. Kernwaarden verwoorden wat jij belangrijk vindt. Eigenlijk heb je het over je mentaliteit, over normen en waarden. Ook geeft het richting om je strategie te bepalen. Hoe ga je je kernwaarden zichtbaar maken? Hoe zie je die terug in je manier van werken? Dit geeft duidelijkheid voor je personeel, klanten en leveranciers en kan onnodige discussies voorkomen. Schrijf op wat jij belangrijk vindt. En  geef voorbeelden hiervan uit je dagelijkse leven. Door dit te delen, leren mensen je kennen.

Stap 4#    Strategie.

Wat worden je ondernemersdoelen voor de komende 5 jaar. En wat worden je prioriteiten. Stel je hebt een omzetdoelstelling van €50.000,- voor dit jaar en oplopend in 5 jaar naar €250.000,-. Welke stappen moet je dan zetten om dit te realiseren. Ga uit van je uurloon en bepaal welk werk jezelf gaat doen en wat je beter kunt uitbesteden.

Stap 5#    Planning.

Maak een week, maand en jaarplanning. Zet je stappen die je bij 4 hebt beschreven in je planning. Houd een dagdeel in de week vrij voor onverwachtse dingen. En plan een dagdeel in de maand om je 7 stappen weer door te nemen. Zit je nog op de goede weg?  

Stap 6#    Werkafspraken.

Zorg dat je duidelijke werkafspraken maakt. Hierdoor kun je effectief werken en kun je effectiever feedback geven. Een handig hulpmiddel hiervoor is om te werken met onderstaand schema. Vooral het commitment van de ander is een belangrijke voorwaarde voor het maken van een werksfspraak.

Wie       Onderwerp       Deadline       Commitment       Tijd inplannen       Geld       Middelen (wat heb je nodig?)

Stap 7#    Evalueer.

Geef en vraag feedback aan je klanten, leveranciers en medewerkers. Dit zorgt voor persoonlijke en zakelijke groei.

Riëtte Bol

Herken je dat? Je bent als enthousiaste ondernemer gestart. Je hebt misschien een paar medewerkers.

En je bent de hele dag bezig met....ja met wat? Wil je je weer gaan richten op je ondernemersdoelen? Wil je je ondernemersplezier weer terug?

Zet vandaag nog je eerste stap om te werken aan je bedrijf en kijk op www.tijdvooruwbedrijf.nl

Riëtte Bol is enthousiaste oprichtster van Tijdvooruwbedrijf.nl Na 28 jaar zakelijke advieservaring bij ABN AMRO en een professionele coachopleiding

heeft zij ontdekt hoe je kunt werken aan je ondernemersdoelen. En nu helpt zij anderen.

Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer