Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Blogs
         

Het nut van een goed ondernemingsplan bij financiering

Marty Zanen
19 oktober 2015

Je hebt al jaren een droom om een bedrijf te starten. In je hoofd heb je alles al uitgedacht: de producten of diensten, de inrichting van je pand, de klant die bij jou gaat kopen. Om deze droom te verwezenlijken heb je geld nodig. Zelf geld inleggen doe je liever niet. Een reservepotje aanhouden lijkt je verstandiger. Een ondernemingsplan schrijven hoeft niet, je hebt immers alle details in je hoofd.

Een belletje naar de bank zet je met beide benen op de grond. Zonder ondernemingsplan kun je helemaal niets beginnen. In ieder geval wil de bank dat je zeker een kwart van het benodigde kapitaal zelf inbrengt.

Misschien is crowdfunding een oplossing? Er zijn veel verschillende crowdfundingplatforms, maar ook hier moet je een ondernemingsplan of financiële gegevens overleggen voordat je een stap verder komt.

Er zit niets anders op dan aan de slag te gaan met het ondernemingsplan. Dat is nog een flinke klus. Vragen over concurrentie en doelgroep zijn nog best pittig. Toch verstandig om hier eens in te duiken. Er zijn meer concurrenten dan je dacht. Waar ben je beter in dan je concurrenten? Wie is die klant die jouw product of dienst gaat afnemen? Zijn er verschillende doelgroepen te beschrijven? Zijn je klanten particulieren of bedrijven? Hoe ga je je product of dienst onder de aandacht brengen? Welke kosten brengt dit met zich mee?

Het financiële gedeelte is helemaal een zware dobber. Hoe bereken je de omzet? Zijn er branchegegevens die je kunt gebruiken? Bereken je een uurtarief of projecttarief? Is je tarief concurrerend?Welke kosten ga je maken? Sluit je verzekeringen af? Misschien is het toch verstandig een financieel specialist in te huren, die je kan helpen om alle cijfers op een rijtje te zetten? Verschillende scenario’s aanhouden kan ook geen kwaad. Wat gebeurt er in het zwartste scenario? Wanneer ga je winst maken?

Uiteindelijk ligt er een goed onderbouwd ondernemingsplan op tafel, waarmee je financiering kunt aanvragen.

De bank kijkt naar een aantal feiten. Ben je goed voorbereid? Heb je een adviseur? Word je gedwongen om een eigen bedrijf te starten? Ben je commercieel? Hoeveel geld breng je zelf in? Lukt het niet bij de bank, dan zijn er alternatieven zoals microkrediet, crowdfunding, leasing, informal investors etc.

Je kunt het ondernemingsplan gebruiken als leidraad voor de eerste jaren. Wijken de cijfers af van de werkelijkheid? Misschien kun je iets aanpassen in je bedrijfsvoering?

Het schrijven van een ondernemingsplan kost je veel tijd en moeite, maar levert je ook veel voordeel op!

Marty Zanen

Marty Zanen is adviseur bij de Kamer van Koophandel. De Kamer van Koophandel ondersteunt ondernemers met toegang tot het Handelsregister, haar data, kennis en netwerken. In alle fasen van het ondernemerschap. Marty helpt startende ondernemers op weg met de start van hun bedrijf en de financiering die daarbij komt kijken. Volg Marty op Twitter via: @martyzanen of bezoek haar LinkedIn pagina.

agenda

Data ophalen ...